najaar - lanceermoment 27 september / 19u

De schepping mag rekenen op mijn talent


In het najaar pakt de Pastorale Eenheid St.-Trudo Assebroek uit met
een project dat de pastorale werking overstijgt. De zorg voor de schepping, de zorg voor het milieu

laat weinig mensen onverschillig ongeacht hun levensbeschouwing.



EEN BIJZONDER PROJECT
Voor jong en oud
We nodigen mensen uit hun creativiteit de vrije loop te laten om in woord en beeld hun zorg voor de schepping uit te drukken: boetseren of tekenen, een gedicht of lied schrijven, een bloemcreatie, collage of foto maken, enz.
Voor de zomervakantie gingen we bij de Assebroekse lagere scholen langs om de directies voor ons project warm te maken.

Zij stimuleren de meesters en juffen van de derde graad om hun leerlingen in groepjes en met herbruikbare of hergebruikte materialen op heel creatieve manier de zorg voor de aarde en hun toekomst uit te drukken.
Een hele herfst lang
Iedereen kan aan de slag vanaf eind september tot we tentoonstellen in het Trudocentrum tijdens de kerstperiode van 13 december tot kerstmis. Ook wie poëzie, muziek of zang brengt krijgt er een podium.
Lokaal talent of creatieve geest
We zijn er zeker van dat de mensen van Assebroek over de positieve energie beschikken om uitdrukking te geven aan hun bekommernis voor hun omgeving. We mikken op al wie verbonden met Assebroek gezonde zorg voor zijn omgeving met velen wil delen.
Nog geen ideeën?
Op vrijdag 27 september vanaf 19 uur houden we een open lanceermoment in het Trudocentrum. Heb je nog geen projectje maar kriebelt het om aan de slag te gaan? Je bent welkom en we helpen je verder. Je bent al actief als Mooimaker, je sympathiseert met ‘Grootouders voor het klimaat (www.grootoudersvoorhetklimaat.be)’ of je bent via een andere weg geïnteresseerd in het milieu en de schepping? Kom langs.


Praktisch

Aanmelden voor deelname kan al voor 20 september bij de Pastorale Eenheid Sint-Trudo Assebroek via
050 35 46 55 of secretariaat@sinttrudo.net.
Trudocentrum (bij Maria-Assumptakerk) • Prins Filiplaan 10A • 8310 Assebroek


Partners

de werkgroep Cultuur van de Pastorale Eenheid Sint-Trudo Assebroek vzw.



zondag 29 sept / 10u 

Lijsttrekkersdebat Brugge 2030


De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Deze debatochtend zet de Brugse lijsttrekkers rond de tafel. Uitgangspunt is het Burgemeestersconvenant, goedgekeurd door de Brugse gemeenteraad, dat een bijna-halvering van de CO2-uitstoot in Brugge vooropstelt tegen 2030. Mooie woorden op papier? Of daadkracht in de praktijk? We maken er geen boksmatch van, maar vragen de lijsttrekkers welke concrete maatregelen het volgende bestuursakkoord hiervoor moet voorzien.


Deelnemers aan het debat zijn Dirk De fauw (Brugse CD&V), Pablo Annys (Vooruit), Mercedes Van Volcem (Voor Brugge), Maaike De Vreese (N-VA), Raf Reuse (Groen), Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Dimitri Vanliefde (PvdA). Gedegen en gedreven VRT-journalist met Brugse roots Willem Van Mullem is de moderator.


Praktisch

Theaterzaal Biekorf, Sint-Jakobsstraat 8, Brugge / gratis

inschrijven


Partners

Grootouders voor het Klimaat Brugge, Masereelfonds Brugge, Avansa regio Brugge


©️ Visit Bruges - Jan Darthet

Donderdag 3 oktober / 19u30

Hoe kunnen we eindelijk klimaatpositief worden?


De aarde heeft hoge koorts: het hele jaar 2024 werden er hitterecordsgebroken. Met alle gevolgen vandien. Reusachtige overstromingen,recordbosbranden zoals in Canada, oogsten die dreigen te mislukken, hittedoden, …

Wij, ClimateExpress, zijn niet tevreden met een beleid dat streeft naar klimaatneutraliteit. Dat volstaat niet. En het zijn niet wij die dat zomaar zeggen. Rapport na rapport is het IPCC (het klimaatorgaanvan de VN), steeds duidelijker. We moeten massaal broeikasgassen weer uit de atmosfeer en oceanen halen.


Waarom? En hoe? Dat is het thema van de avond. Waarbij we eerst kort verkennen wat het IPCC zegt, en ook welke kapers op de kust loeren, zoals kernenergie of fossiel gas met afvang van broeikasgassen… Graag tot dan!


Deze infoavondkadert binnen de 4e editie van ‘Ride the Tide’, een klimaatfietstocht langs de toekomstige overstromingslijn (in het jaar 2100, bij ongewijzigdklimaatbeleid) tussen Poperinge en Antwerpen. Via Cycling for Trees is Ride the Tide tevens een sponsortocht voor meer bos in Vlaanderen.


Sprekers

Deze infoavond wordt zowel in het Nederlands als het Frans aangeboden (gelijktijdig, in een ander lokaal op dezelfde locatie).

  • NL: Marc Alexander (Climate Express, 11 Maart-beweging)

  • FR: Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain, GIEC)


Praktisch

Howest – Spoorwegstraat 4, 8200 Sint-Michiels

(Howest Campus Brugge Station, Gebouw A)

Je hoeft niet in te schrijven / vrije bijdrage.


Partners

Climate Express


©️ Fleur De Backer

Zaterdag 5 oktober / 8u45 – 13u

Symposium ‘Ecologie en Spiritualiteit’


Het leven en welzijn van onze Aarde staat door klimaatverandering en milieuproblemen onder hoge druk. Mensen zoeken manieren om met die druk om te gaan. Spiritualiteit kan een antwoord bieden. Een antwoord dat leidt tot meer milieubewustzijn, tot een ecologische levensstijl en tot een ethiek van het genoeg. Tijdens een boeiende voormiddag lichten 4 sprekers toe hoe hun organisaties omgaan met spiritualiteit en de vele ecologische uitdagingen van onze tijd.

 

De West-Vlaamse Milieufederatie en Ecokerk Bisdom Brugge verwelkomen u op zaterdag 5 oktober graag vanaf 8u45 in het Bisschopshuis. Het symposium wordt gemodereerd door dr. John van Schaik, godsdiensthistoricus. Na een welkomstwoord door Bart Bode (voorzitter Ecokerk), leidt Katty De Wilde (coördinator West-Vlaamse Milieufederatie) het thema van het symposium in. Katty zal kort stilstaan bij de ecologische uitdagingen van onze tijd. Vervolgens zullen vertegenwoordigers van Broederlijk Delen, het Zenboeddhistisch Centrum Wolk en Water, TAU West en de antroposofische beweging ieder een ca. 30 minuten durende uiteenzetting geven over hun visie op ecologie en spiritualiteit. We sluiten af met een broodjeslunch.


Dit initiatief past binnen de Ecokerk campagne 'Zorg voor de Aarde en alles wat ademt en leeft'.


Praktisch

Bisschopshuis, Heilige Geeststraat 4, Brugge / 15 euro

Inschrijven


Partners

Ecokerk Bisdom Brugge, de West-Vlaamse Milieufederatie, Ecokerk


©️ Ecokerk Bisdom Brugge

maandag 7 oktober / 19u30-21u30

Klimaatbewust en betaalbaar leven

©️ CM

Tijdens deze infosessie krijg je handvatten om klimaatbewust en betaalbaarder te leven.We geven direct toepasbare afvalvrije tips, inspiratie om te consuminderen en tips voor in de supermarkt.

Welke aanpassingen je doorvoert, kies je natuurlijk zelf.

Leuk weetje: met deze handvatten kun je maar liefst 250 euro per jaar besparen.

Praktisch

Hof van Watervliet, Oude Burg 27, Brugge / CM-leden: €5, niet-CM-leden: 7 euro

inschrijven


Partners

CM Gezondheidsacademie


dinsdag 8 oktober / 19u30

Heeft fairtrade nog zin? - Lezing door Prof. Orbie (UGent)

Heeft het zin om fairtrade producten te kopen?
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de wereldhandel
eerlijker verloopt?


Prof. Jan Orbie geeft ons een overzicht van de verschillende visies op eerlijke handel en hoe deze best gerealiseerd worden.

Hij situeert ook de plaats van fairtradeproducten binnen het grotere geheel.
Na de lezing maken we tijd voor jouw vragen. We sluiten af met een gratis drankje.

©keomazecphotography

Praktisch

Conferentiezaal stadhuis Brugge, Burg 12, 8000 Brugge

Meer info en inschrijven via inschrijven@oxfambrugge.be


Partners

Stad Brugge, Lokaal Mondiaal, Fairtrade Gemeenten, Oxfam België

donderdag 10 oktober / 19u30 - 22u

Weerman Bram en zijn kliMATEN - een klimaatlezing met een wereldwijde blik

Klaar voor een reis rond de wereld? VRT-weerman Bram Verbruggen neemt je met een globale blik mee in het thema klimaat. Hij vertelt je het globale klimaatverhaal, met oorzaken en gevolgen. Tijdens de boeiende lezing brengt hij ook het verhaal van zijn wereldwijde kliMATEN. Die kliMATEN ondernemen op een klimaatvriendelijke manier om antwoorden te bieden op de klimaatverandering. Zo zoomt hij in op de klimaatprojecten van Trias en mogelijke oplossingen voor klimaatverandering. Hoe merken landbouwers en hun gemeenschap dat het klimaat verandert en hoe gaan ze daarmee om? Wat kan jij zelf doen om de klimaatopwarming tegen te gaan? Allemaal vragen waar je een antwoord op krijgt tijdens de lezing. Ontdek wat klimaatverandering is, hoe die wereldwijd invloed heeft op landbouwers en hun gemeenschap en wat jij zelf kan doen.


Word je ook een kliMAAT van Bram? Schrijf je in voor deze lezing.


©️ Trias

Praktisch

Magdalenakerk, Stalijzerstraat, Brugge / 8 euro

inschrijven


Partners

Trias, Landelijke Gilden, Lokaal Mondiaal

donderdag 17 oktober / 19u30

©️ Epo

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / 10 euro (of afwijkend, zie inschrijven)

inschrijven


Partners

Masereelfonds Brugge

Omgroei. Meer levenskwaliteit voor iedereenboekvoorstelling


Wie is er bang van degrowth? Alleen al de term jaagt rechtse opiniemakers en vermogensbeheerders de gordijnen in. Groei is de smeerolie van het kapitalisme. Als de economie groeit, dan gaat alles goed, zo leer je op school. Maar wat bedoelen we met groei? Moet alles zomaar blijven groeien tot in het oneindige?


De klimaatcrisis laat zien dat oneindige groei op een eindige planeet onmogelijk is. Degrowth, of omgroei, biedt een alternatief. Een veelbesproken term, maar nog vaak verkeerd begrepen. Ontdek hoe een samenleving eruit kan zien die niet meer afhankelijk is van economische groei.

Een wervend verhaal over minder privéjets, ongelijkheid, burn-outs en afvalbergen, maar ook over meer levenskwaliteit, tijd voor elkaar, duurzame spullen en een gezonde planeet. Anders gezegd, een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van de planeet.


Dirk Holemans en Lara Ferrante stellen hun boek voor en gaan in gesprek met enkele lokale 'doeners' die al bezig zijn met de voorgestelde transitie.

donderdag 17 oktober / 19u15 - 2u15

©️ Stad Brugge

Praktisch

Landhuis Xaverianen, Xaverianenstraat 1, 8200 Sint-Michiels 

inschrijven


Partners

Stad Brugge

Op huizenjacht: weet wat je koopt


Sta je op het punt een huis te kopen?

Voorkom verrassingen en extra kosten door verborgen gebreken te leren herkennen, zoals vochtproblemen, stabiliteitsproblemen, een niet geïsoleerde woning of de aanwezigheid van asbest... Ontdek tijdens het infomoment de potentie van een woning en krijg waardevolle tips.

zaterdag 19 oktober / 10u

Aan de slag met duurzame (ver)bouwtechnieken: bezoek


Tine & Eddy voerden een grondige renovatie uit van hun woning en zijn trots dat deze nu volledig fossielvrij verwarmd wordt! Hiervoor verdiepten ze zich in heel wat energiebewuste (bouw-)technieken. Benieuwd om te ontdekken welke keuzes ze maakten m.b.t isolatie, warmtepomp, zonnepanelen, ventilatie…?

Ze zetten de deur van hun woning graag open om je, samen met de renovatiecoach van Stad Brugge, mee te nemen doorheen het verbouwproces en hun realisaties te tonen.

Een uitgelezen moment om je te laten inspireren als je zelf plannen hebt om te (ver-)bouwen! Of om jouw vragen en twijfels eens te bespreken met ervaringsdeskundigen en een onafhankelijke renovatiecoach.


Deze activiteit maakt deel uit vanBruggeNaarMorgen: wij bouwen mee!

Met deze reeks zetten Avansa & De Republiek de schouders mee onder het Brugse Klimaatplan 2030.

Zo bouwen we samen aan BruggeNaarMorgen.

Met ondersteuning van Stad Brugge - BruggeNaarMorgen.

©️ Tine en Eddy

Praktisch

Woning Tine en Eddy, Tempelhof 10, Sint-Pieters

inschrijven


Partners

De Republiek, Stad Brugge - BruggeNaarMorgen

vanaf 5 november - voor hotelmedewerkers

Workshop Hotels zonder Voedselverspilling


Weet je wat pas echt zonde is? Verspilling!
Dit najaar helpt Foodwin je om voedselverspilling in je hotel effectief te verminderen. In drie praktische modules ontdek je hoe je kosten kunt besparen en de efficiëntie kunt verhogen. Na deze interactieve training heb je alle tools in handen om meteen aan de slag te gaan.
Versterk je duurzame waarden en maak een blijvend verschil!


Ontdek de modules
(geef je voorkeur op in het inschrijvingsformulier)
1. Duurzame inkoopstrategieën
2. Slim buffetbeheer
3. Portie perfectie
4. Verspillingsvrije gasten
5. Meten = weten
6. Van verspilling naar waardering


Waarom deelnemen?
 Ga meteen aan de slag met de praktische tools
 Win energie, tijd en geld door slim om te gaan met voedsel
 Versterk je hotelimago door bij te dragen aan een beter milieu


©️ Stad Brugge

Praktisch

Alle hotelmedewerkers zijn welkom, van management tot keukenpersoneel en aankoopbeleid.

De gratis workshop duurt 3u en gaat door in de voormiddag.


Schrijf je in op
5/11 in Kortrijk
18/11 in Koksijde
19/11 in Brugge
25/11 in Ieper
26/11 in Oostende
De plaatsen zijn beperkt, dus we raden aan om snel in te schrijven.

inschrijven


Partners

Foodwin, Westtoer, Stad Brugge

vrijdag 15 november / 13u30

Warmte recupereren: update over een Brugs warmtenet - infosessie en fietstocht


Wat zijn de opties ivm het aanleggen van een warmtenet in Brugge? De stad liet een onderzoek uitvoeren naar mogelijke duurzame warmtebronnen om alle woningen en gebouwen - die idealiter collectief worden verwarmd - duurzaam te verwarmen met een warmtenet. Stadsmedewerker Lies Debbaut geeft de belangrijkste inzichten mee in CC De Dijk. Daarna bezoeken we met de fiets de vernieuwing van het warmtenet van IVBO in de Kleine Pathoekeweg.


Deze activiteit maakt deel uit van BruggeNaarMorgen: wij bouwen mee!

Met deze reeks zetten Avansa & De Republiek de schouders mee onder het Brugse Klimaatplan 2030. Zo bouwen we samen aan BruggeNaarMorgen.

Met ondersteuning van Stad Brugge - BruggeNaarMorgen.

©️ Stad Brugge

Praktisch

De Dijk, Blankenberge Steenweg 221, Sint-Pieters

inschrijven


Partners

De Republiek, Stad Brugge - BruggeNaarMorgen

zaterdag 16 en zondag 17 november / 9u30

Actieve Hoop - tweedaagse



We leven in mythische tijden. De Griekse mythologie vertelt ons het verhaal over Prometheus, die het vuur van de Olympos stal om de mensheid te helpen. Dat vuur brandt in onze energiecentrales, in onze huizen en raast onder onze motorkappen. De uitstoot van dat vuur brengt volgens alle IPCC-rapporten de mensheid in groot gevaar. En dat is maar één van de gigantische uitdagingen waar we als mensheid voor staan.
We leven in chaotische maar ook opwindende tijden. Hoe kan je deze chaos onder ogen zien zonder gek te worden? Meer nog, hoe kan je ten volle leven en bewust(er) blijven handelen zonder verlamd te raken door frustratie of eenzame wanhoop? Hoe kan je mee het tij helpen keren en in je kracht blijven staan?


Dit is wat je zal ervaren in deze workshop.
"Actieve hoop gaat niet over hoop hebben op een goede uitkomst, maar over hoop zijn en de gewenste verandering zelf leven." (Joanna Macy).

Tijd voor inspiratie en connectie met mensen die jouw bezorgdheid delen. Het 'Werk dat Weer Verbindt' is een krachtige ervaringsgerichte methodiek die Joanna Macy doorheen 40 jaar ontwikkelde en verfijnde. In deze tweedaagse workshop wandel je in groep doorheen vier fases van de spiraal, van dankbaarheid naar actie. De aanpak steunt op wetenschappelijke kennis uit systeemtheorie, ecopsychologie en gedragswetenschappen.
Maar ook op oude wijsheidstradities uit alle windrichtingen. Je krijgt heel wat inzichten en kennis mee uit Joanna Macy's boek 'Actieve Hoop', waarop we samen reflecteren en verdiepen via oefeningen en goed begeleide rituelen.


Waarom meedoen aan deze tweedaagse:

• Je (her)verbindt met jouw persoonlijke drive en versterkt elkaars veerkracht.

• Je voelt je gesterkt door de uitwisseling met de andere deelnemers en je ervaart liefdevolle verbinding met jezelf, de anderen het grote levensweb.

• Je krijgt nieuwe tools en inzichten om jezelf maar ook je omgeving met concrete stappen in beweging te brengen, naar een levensondersteunende samenleving.

• Je kijkt met nieuwe en frisse ogen naar jouw betrokkenheid op de wereld, ende waarachtige impact die je kan hebben doorjouw talenten in te zetten voor vernieuwing en verandering.

• Je leert werken met de natuur als voedingsbron,zielespiegel en empowerende inspiratiebron. Dit voedt je levensvreugde en -kracht.


Voor wie:

De tweedaagse workshop Actieve hoop is er voor iedereen die:

• inspiratie zoekt hoe je mensen meekrijgt in duurzame verandering en vernieuwing

• al jaren op pad is en nood voelt aan een nieuwe boost en frisse energie

• ecologisch denken wil omzetten in geïnspireerde maatschappelijke actie

• zelfzorg en maatschappelijke inzet in balans wil houden

• wil leren hoe je gevoelens van onmacht kan omvormen naar actieve hoop


©️ Waerbeke

Praktisch

Het Poorthuis, Baron Ruzettelaan 435, Brugge / 220 euro (of afwijkend, zie inschrijven)

inschrijven


Partners

Yot vzw, Waerbeke vzw, Het Poorthuis, Stilte en Transitie, Trees Dewever.


maandag 18 november / 19u15 - 21u15

Zin en onzin over zonnepanelen



Ook zonder subsidies blijven zonnepanelen een waardevolle investering. Wil je weten hoeveel ze opleveren, hoeveel panelen je nodig hebt, of er kwaliteitsverschillen zijn, of je een thuisbatterij moet installeren en wat de wet zegt?



©️ Stad Brugge

Praktisch

Landhuis Xaverianen, Xaverianenstraat 1, 8200 Sint-Michiels

inschrijven


Partners

Stad Brugge

dinsdag 19 november / 12u30 - 16u30

Kom van dat dak af -

De do’s en don’ts van effectief klimaatactivisme



Steeds meer mensen hebben het gevoel dat meelopen in een klimaatmars niet voldoende is. Ze zoeken naar andere -meer impactvolle- methoden om klimaatactie af te dwingen.

Maar hoe zinvol zijn radicale klimaatacties? Brengen ze echt verandering teweeg? Welke rol spelen activisten in de klimaatbeweging? En (hoe) dragen ze bij aan de transitie naar een duurzame samenleving?

In deze Wavemaker sessie zullen Ike Teuling en Koenraad Depauw, campagnestrategen en klimaatactivisten bij Strategies & Leaders, dieper ingaan op de rol van activisten in de verschillende stadia van sociale verandering. Samen maken we een wetenschappelijk onderbouwde analyse van het activisme binnen de Belgische klimaatbeweging. We bespreken hoe we effectiever kunnen werken aan machtsopbouw en welke rol activisme daarin kan spelen.


Programma

12u30 - 13u30: vegetarische broodjeslunch (optioneel)

13u30 - 16u30: sessie in zaal Foyer

©️ The Good Wave

Praktisch

De Republiek, Sint-Jakobsstraat 36, Brugge

inschrijven


Partners

The Good Wave

woensdag 27 november / 19u30

Duurzame woonvormen - een kennismaking


Cohousing, kangoeroewoningen en modulaire meegroeiwoningen zijn allemaal duurzame alternatieven voor meer traditionele woonvormen. Ze zijn er in alle vormen en maten en voor jong en oud en in de stad, een wijk of landelijk gebied.


Saar Alliet, voorzitter van Samenhuizen Brugge, laat je kennismaken met deze verschillende types van wonen en bespreekt de voor- en nadelen. Een sessie voor wie nieuwsgierig is naar andere manieren van wonen!

©️ Cohousing Waasland, architectuur DENC-STUDIO, foto Stijn Bollaert

Praktisch

De Cultuurfabriek, Stationsstraat 22, Sijsele

inschrijven


Partners

Cultuurdienst Damme, Samenhuizen Brugge vzw