zondag 1 oktober / 15u

KLIMAX Kick off


We komen helemaal in de KLIMAX-sfeer en trappen het festival in gang met de feestelijke opening van de expo 'Een unieke selectie Belgische klimaatcartoons'.
Kom het programma ontdekken, bekijk de expo en geniet van een glas in festival hub Snuffel!
Naast de cartoon-expo kun je ook al meteen de docu Klimaatling en de expo Bookfaces meepikken.


Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / gratis

inschrijven



©️ Marec

zondag 1 oktober / 14u-16u

Vernatting in de Assebroekse Meersen zorgt voor meer diversiteit - wandeling

De Assebroekse Meersen waren vroeger natte hooilanden.

Dit betekent dat ze pas laat op het jaar, in juli, konden gemaaid worden. De hooilanden werden gedraineerd en er verschenen akkers en graasweiden. Hierdoor ging de biodiversiteit verloren en er werd ook te veel water afgevoerd. De Vlaamse Gemeenschap is nu eigenaar van een 80 tal hectare en heeft opnieuw het hooilandbeheer ingevoerd. Dit geeft als resultaat dat de biodiversiteit zich gedeeltelijk herstelt. De laatste twee jaren heeft ANB het waterpeil in de winter sterk verhoogd. De Meersen stonden weer blank. Er kan dan meer water in de bodem dringen en het aantal overwinterende eenden nam spectaculair toe. Er is echter een keerzijde, uit de nog bemeste weilanden spoelden veel voedingsstoffen naar de onbemeste percelen waardoor de zeldzame planten in de verdrukking geraken. Er moet een goed evenwicht gezocht worden tussen het verhogen van het waterpeil en het behoud van de zeldzame vegetatie.

©️ Erwin Derous

Praktisch

Kerk van Ver-Assebroek / gratis / Je hoeft niet in te schrijven.


Partner

Natuurpunt Brugge

zondag 1 oktober / 16u-18u

XR-café

Een XR-café is een informele bijeenkomst voor iedereen die rond klimaat en klimaatactivisme bezig is.


We filosoferen over wat er beter kan en hoe we dat kunnen aanpakken, terwijl we gezellig iets drinken. Het blijft (op een XR-café) bij babbelen, er worden geen acties gevoerd op deze bijeenkomst.


Iedereen is welkom - ook als je nog niets van de klimaatproblemen kent of als je zelf niet onmiddellijk actie wilt ondernemen. Wie wil, kan ook een introductie krijgen in hoe XR (Brugge) werkt.

En ook die-hard activisten zijn uiteraard welkom om kennis te maken.


Inschrijven is niet nodig, kom binnen en zet je!

©️ XR Brugge

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / gratis / Je hoeft niet in te schrijven.


Partner

Extinction Rebellion Brugge

maandag 2 oktober / 20u-22u30

©️ Broederlijk Delen

Het gesprek wordt in goede banen geleid door Tine Hens (1974). Zij schrijft over de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Zij studeerde geschiedenis en is auteur van ‘Het klein verzet’ (2015), ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen’ (en andere dooddoeners over het klimaat) (2021) en ‘De wereld die we delen’ (2022). Tine publiceert ook columns voor MO*-magazine.

De 25%-revolutie - docu en panelgesprek


De klimaatcrisis dwingt ons tot actie. Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt. In de korte docu “de 25%-revolutie” leggen denkers en doeners uit hoe we het tij kunnen keren en hoe we van onze planeet een leefbare plaats kunnen maken voor iedereen.

Na de docu wisselt een panel van gedachten over de kansen en uitdagingen die deze transitie met zich meebrengt. Want de weg naar een duurzame en rechtvaardige wereld is er één vol obstakels. Al gaat het hier en daar ook al de goede richting uit.


In ons panel: Schepen van Klimaat & Energie in Brugge, Minou Esquenet, Prof. Dr. Marnik Vanclooster, hoofd van het “Earth and Life Institute” van de UCL en Prof. Dr. Joost Dessein, hoofddocent departement landbouweconomie van de UGent en geaffilieerd lid van het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling.


Praktisch

Magdalenakerk, Stalijzerstraat 19, Brugge / 5 euro (aan de deur te betalen, receptie en netwerkmoment inbegrepen)

inschrijven: an.maes@broederlijkdelen.be of 051/26.08.02


Partners

Broederlijk Delen, Yot en De Lier

maandag 2 oktober / 19u30-21u30

Het geheime ingrediënt van duurzaamheid is ... gemeenschap


Hoe zou een samenleving in evenwicht met zijn omgeving en de natuur eruitzien?

Is dit een utopie of realiteit? Samenhuizen Brugge neemt jullie mee naar ecodorpen.

Dit zijn ecologische gemeenschappen, ruraal of urbaan, die elk op hun manier streven naar meer duurzaamheid op sociaal, economisch, cultureel en ecologisch vlak.


Spreker Luk Jonckheere is, naast voorzitter van Samenhuizen Vlaanderen, een van de trekkers van GEN-BE (ook wel Belgeco), de Belgische poot van het Global Ecovillage Network. Hij vertelt waar we staan in België en hoe we ons verhouden tot het buitenland. Vanuit eigen ervaring als bewoner van La Grande Cense en door zijn vele studiereizen brengt hij inspirerende voorbeelden en verhalen.

©️ Ecodorpen Gelderland

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / 5 euro (4 euro voor leden van Samenhuizen)

inschrijven


Partner

Samenhuizen Brugge vzw


UITGESTELD (covid) naar 21 november 19u30

dinsdag 3 oktober / 19u30-21u30 

Textiel maakt deel uit van onze identiteit. Shoppen naar nieuwe kleding doet ons goed voelen over onszelf. Tegelijkertijd werken miljoenen mensen zich voor een hongerloon uit de naad om dat zo goedkoop mogelijk te houden en helpen schadelijke productieprocessen onze planeet om zeep. Maar daar stopt het niet. Ook onze gezondheid valt ten prooi aan de grillen van de mode-industrie. Wist je dat kinderartsen in de Verenigde Staten PFAS gevonden hebben in kinderkledij? Of dat we zoveel synthetische kleding in huis hebben dat onze wastrommel minuscule plastic deeltjes produceert? Die microplastics zijn gedetecteerd in onze longen en in ons bloed, wat Nederlandse wetenschappers en activisten in verband brengen met darmziekten, chronische ontstekingen in de longen, kanker, hart- en vaatziekten, astma en diabetes.


De kinderziekten van onze kleerkast

Sarah Vandoorne over de invloed van kledingindustrie op gezondheid en milieu

©️ Sandra Mermans

De chemicaliën in textielverf - dat lees je goed: zelfs de kleur van je kleren is betrokken - worden op hun beurt geassocieerd met kanker, ontwikkelingsstoornissen of een verhoogd risico op allergieën. En wat dan met dat kortstondig gelukzalige gevoel dat je merkt tijdens een namiddagje winkelen, die dopaminehit? Daar worden we juist minder gelukkig van: op de lange termijn put het ons fysiek en mentaal uit. Hoe dat komt en waarom dat beter moet, daarover schreef Sarah Vandoorne het boek Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld. Vandoorne is freelancejournalist en werkt onder andere voor MO* Magazine, Trends en Knack. Eerder werkte ze op de redactie van CM en stond ze mee aan de wieg van Leef.

Praktisch

Hof van Watervliet, Oude Burg 27, Brugge / 5 euro / vragen of opmerkingen: francky.debusschere@cm.be

inschrijven


Partner

CM Brugge


dinsdag 3 oktober / 19u-21u

Groene stad: gevelgroen en groendaken


Voor een duurzame toekomst dienen we onze grijze steden om te vormen naar groene oases. Het aanleggen van gevelgroen en groendaken zijn hierin zinvolle ingrepen. Ze bieden een hogeesthetische waarde, bufferen hitte en geven kansen voor heel wat diersoorten. In deze sessie gaan we in op de technische aspecten van het aanleggen van gevelgroen of een groendak. Waar kan het geplaatst worden en waar niet? Wanneer is het duurzaam? Wat is het kostenplaatje? Na deze sessie ben je een wijzer geworden in hoe je je huis letterlijk en figuurlijk kan vergroenen.


©️ RLHP vzw

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / gratis

inschrijven


Partner

Regionaal Landschap Houtland en Polders vzw


dinsdag 3 oktober / 19u30-22u

The Letter - documentaire

De documentaire film vertelt het verhaal van verschillende vertegenwoordigers van groepen die
weinig gehoord worden. Ze zijn toegewijd aan
ecologische en sociale doelen en de klimaatverandering
heeft veel impact op hun eigen omgeving. Ze worden
door Paus Franciscus uitgenodigd om de encycliek
Laudato Si’ met hem te bespreken.


De hoofdrolspelers zijn een inheemse leider uit het
Amazonegebied, een Senegalese klimaatvluchteling,
een jeugdactivist uit India en twee wetenschappers van
Hawaï. Hun dialoog met de paus, opgenomen in de film,
biedt een onthullende kijk in de persoonlijke
geschiedenis van paus Franciscus en nooit eerder
vertoonde verhalen sinds hij bisschop van Rome werd.


Op 4 oktober 2022 kwam The Letter uit. Binnen drie

dagen was hij al door drie miljoen mensen bekeken.


Praktisch

Trudocentrum (bij de Maria-Assumptakerk), ingang Prins Filiplaan 10A, Assebroek / gratis

Bij voorkeur vooraf aanmelden : secretariaat@sinttrudo.net – 050 35 46 55


Partner

Pastorale Eenheid Sint-Trudo Assebroek


woensdag 4 oktober / 14u-18u

Kennismaking met CATAPA + quiz over mijnbouw, expres defecte elektronica en e-waste


Veel ICT producten (zoals smartphones) zijn expres zo gemaakt om gauw in de vuilnis te belanden en zo een deeltje te worden van de snelst groeiende afvalberg, namelijk e-waste. Om deze producten te maken worden metalen ontgonnen die een enorm negatieve sociale en ecologische impact hebben op gemeenschappen in het globale zuiden.
Deze quiz leert je de absurde weetjes achter dit productiesysteem. Een ander beleid is niet alleen logischer, maar ook nodig. Een beleid dat gericht is op reparatie, recycleren, delen, hergebruiken... Maar ook simpelweg wat minder gebruiken en ons economisch systeem herdenken is een must.


Bij een quiz hoort vanzelfsprekend een superleuke prijs!

En een korte presentatie over CATAPA ook natuurlijk.


Catapa is een vzw uit Gent die streeft naar een samenleving waarin de ontginning van niet-hernieuwbare grondstoffen niet langer nodig is. De vrijwilligersbeweging focust op de impact van de ontginning van metalen op lokale gemeenschappen en op het milieu. We ijveren voor een groeiende burgerbeweging in Vlaanderen zodat lokale autoriteiten tot een circulair beleid aangezet worden.

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / gratis

Je hoeft niet in te schrijven.


Partner

Catapa vzw


©️ Catapa vzw

woensdag 4 oktober / 15u-16u

Eiland - een poëtische, intieme object- en figurentheatervoorstelling - vanaf 7 jaar



Het eiland vertelt zijn verhaal. Hier verdwijnen de dingen en wat verdwijnt laat geen sporen na.

Een palmboom en een steen kijken naar de golven. Een paar dagen geleden verdwenen in één adem alle vissen.Ze denken na. Het lijkt alsof er op het eiland meer dingen verdwijnen dan dat er nieuwe ontstaan.

Als in een fotostudio bouwt Hanafubuki kleurrijke, poëtische beelden op en af. Ze geven een stem aan de elementen in de natuur. Vanop de golven kijk je naar het eiland in verandering. Je luistert naar zijn verhaal over rust en eenzaamheid en de invloed van mensen op hun omgeving.

©️ Olympe Tits

Concept en creatie: Hanne Holvoet, Samuel Baidoo en Sari Veroustraete

Spel: Samuel Baidoo / Meron Verbelen, Sari Veroustraete en Kaori Ishiguro

Kostuums: Miguel Peñaranda Olmeda

Muziek: Hester-1

Lichtadvies: Berten Vanderbruggen

Coaching: Annelies Van Hullebusch en Yelena Schmitz

Productie en zakelijke coördinatie: Marie Luyten.

Praktisch

Biekorf Theaterzaal, Sint-Jakobsstraat 8, Brugge / 12 euro of 6 euro (-26 jaar) / vanaf 7 jaar

inschrijven


Partner

Cultuurcentrum Brugge


woensdag 4 oktober / 19u-21u30

Circulair eten. Wees een held met voeding.

Food Lab Session


Wil jij de wereld veranderen met wat er op je bord ligt?

Maak dan van jouw voedingskeuzes een krachtig statement.

Ontdek met Sam Janssens van Sam Serveert hoe we samen een duurzamere toekomst kunnen creëren.

Je krijgt interessante inzichten, praktische tips en verrassende feiten over de rol die voeding speelt in ons leven en onze planeet.

Of je nu een gepassioneerde foodie bent, een bewuste consument, of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe jij het verschil kunt maken, deze inspirerende lezing biedt waardevolle informatie die iedereen thuis kan toepassen. Hap per hap.

Praktisch

Avansa, Sint-Pieterskerklaan 5, Brugge / gratis

inschrijven


Partners

Food Lab Brugge en Avansa regio Brugge


©️ Sam Serveert

woensdag 4 oktober / 19u30-22u

Grondstoffen voor duurzame energie

Waar halen we de metalen voor windmolens, zonnepanelen en batterijen?

Met de Green Deal heeft Europa ambitieuze plannen. Maar om de energietransitie waar te maken is een wereldwijde wedloop aan de gang naar schaarse grondstoffen. Meer specifiek stelt zich de vraag welke metalen van strategisch belang zijn en waar we die gaan vinden? Welk beleid voert Europa? Wat betekent een duurzaam grondstoffenbeleid op ecologisch en sociaal vlak?

In het rapport “Metals for clean energy, pathways to solving Europe’s raw materials challenge” geeft Prof. Van Acker een belangrijke input voor de aan grondstoffen gerelateerde Europese wetgeving.

Professor Van Acker doceert duurzame materialen en processen aan de KU Leuven. Hij is coördinator van het Policy Centre Circular Economy en is voorzitter va de duurzaamheidsraad van de KUL.


Naast de intenties is het ook belangrijk om een blik te werpen op wat er vandaag in het veld gebeurt.

Catapa vzw brengt een getuigenis over de verwoestende mijnbouw in Ecuador. Catapa is een vzw uit Gent die streeft naar een samenleving waarin de ontginning van niet-hernieuwbare grondstoffen niet langer nodig is. De vrijwilligersbeweging focust op de impact van de ontginning van metalen op lokale gemeenschappen en op het milieu.

©️ Karel Van Acker

Praktisch

Europacollege, Verversdijk 16, Brugge / gratis

inschrijven via eutopiabrugge@gmail.com


Partners

EUtopia, Avansa regio Brugge, Masereelfonds Brugge en Grootouders voor het klimaat Brugge


woensdag 4 oktober / 19u30-20u30

Zon op jouw dak - infosessie CoopBewust


Zonnepanelen op jouw dak? Goed idee, maar hoe begin je daar aan? Met het project ‘CoopBewust’ streeft energiecoöperatie CoopStroom ernaar burgers van planning tot implementatie te ontzorgen rond zonnepanelen zodat de keuze helder en eenvoudig wordt.

Ontdek tijdens deze infosessie alles wat je moet weten en krijg toelichting door schepen van klimaat Minou Esquenet over de nieuwe regeling rond vergunningen in Brugge.

Laat je bovendien gratis adviseren op maat.

Toegankelijk voor alle Bruggelingen, ook niet coöperanten.

Samen gaan we voor 100% hernieuwbare energie in Brugge!

©️ Coopstroom cvba

Praktisch

Cultuurzaal Daverlo, Dries 2, Assebroek / gratis

inschrijven


Partners

Coopstroom cvba ism Stad Brugge


donderdag 5 oktober / 19u30-21u30

Over kernenergie - SMR, Small Modular Reactor of Sterk Manipulerende Reclame?


De klimaatopwarming gaat nog sneller dan eerst gedacht en verwacht. Rapport na rapport worden de waarschuwingen van het IPCC (de VN-klimaatorganisatie) alarmerender. Een snel en grondig klimaatbeleid dringt zich op. En dan komt de aap uit de mouw. De eens door alle milieuactivisten verguisde kernenergie probeert zich langs de achterdeur van het klimaatbeleid weer op de voorgrond op te dringen. Het heet dan dat kernenergie geen broeikasgassen uitstoot, en dus een bijdrage kan leveren aan klimaatneutraal beleid. En dan zouden nieuwe, kleine reactoren (de zogenaamde SMR’s) zowel klimaatvriendelijk zijn, als de problemen met de huidige en vorige generaties kerncentrales vermijden.

Kloppen deze beweringen wel? Of krijgen we te maken met moderne nucleaire ontkenners, na en naast de generatie van fossiele klimaatontkenners? Brengen “nieuwe” SMR’s aarde aan de dijk, of gaat het om oude wijn in nieuwe vaten? Wat zegt het IPCC over klimaatneutraal beleid? Wat bedoelt ze met de noodzaak om massale hoeveelheden broeikasgassen weer af te vangen? En welke energievormen kunnen dat mee helpen waarmaken?

Praktisch

Howest, Rijstelstraat 5, Sint-Michiels / vrije bijdrage

inschrijven via korneel@climate-express.eu


Partner

Climate Express


Deze activiteit maakt deel uit van 'Ride The Tide', de klimaatfietstocht van Climate Express (van 5 tot 8 oktober).

De tocht vertrekt in Poperinge en gaat via Brugge, Gent en Mechelen naar Antwerpen.

Het traject loopt langs de toekomstige overstromingslijn die we, bij ongewijzigd klimaatbeleid, tegen het einde van deze eeuw zullen kennen. Het is een nieuwe “grens” tot waar jaarlijks overstromingen zich zullen voordoen.

Tijdens deze tocht wil Climate Express graag in dialoog gaan met de fietsers en met de mensen die ze onderweg ontmoeten, het bewustzijn vergroten en de fiets als klimaatvriendelijke vervoersmiddel promoten.


Inschrijven kan voor de volledige tocht, of voor één of enkele dagen. Iedereen is welkom om de laatste dag aan te sluiten door (een deel) mee te fietsen tot het eindpunt voor een gezellige

picknick in het park. Meer info en inschrijven voor Ride The Tide:https://climate-express.be/ride-the-tide-2023/.


©️ Climate Express

donderdag 5 oktober / 19u30-21u30

Duurzaam onderweg - workshop


Ben jij op zoek naar manieren om je op een duurzamere manier te verplaatsen? Tijdens deze sessie ga je samen met verschillende stadsdiensten en koepelorganisaties op zoek naar een goede oplossing op maat van jouw noden. De workshop begint met een korte uitleg over de vele manieren waarop Stad Brugge jou kan ondersteunen.

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / gratis

inschrijven


Partners

Stad Brugge en Autodelen.net


©️ Creative Commons

vrijdag 6 oktober / 15u15-16u45 en 20u-22u

De afgelopen zeven jaar heeft Jaap Tielbeke zich verdiept in de ecologische crisis.

Keer op keer stuitte hij daarbij op het Grenzen aan de groei-rapport uit 1972 (Rapport van de Club van Rome), dat nog steeds geldt als een ankerpunt in het milieudebat.

In zijn recente boek ‘We waren gewaarschuwd’ (2022) onderzoekt journalist Jaap Tielbeke wat we (niet) hebben gedaan met deze profetischeoerwaarschuwing. En wat we nog kunnen doen om het onheil af te wenden.

Tine Hens gaat hieroverin gesprek met de auteur.

©️ Carmen Devos (Tine Hens) en Jaap Tielbeke

We waren gewaarschuwd

- Jaap Tielbeke en Tine Hens in gesprek met zesdejaars (15u15)

- 50 jaar na het rapport van de Club van Rome (20u)


Jaap Tielbeke (1989) studeerde filosofie en Internationale Betrekkingen. Hij liep stage bij De Correspondent en is redacteur bij de Groene Amsterdammer. Eerder verscheen van hem ‘Een betermilieu begint niet bij jezelf’ (2020). Tine Hens (1974) studeerde geschiedenis en is auteur van ‘Het klein verzet’ (2015), ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen’ (en andere dooddoeners over het klimaat) (2021) en ‘De wereld die we delen’ (2022). Ze schrijft columns voor MO* over de klimaat- en biodiversiteitscrisis.

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge

15u15: gratis / inschrijven niet mogelijk, gesloten activiteit voor lln. van Kunsthumaniora, Atheneum en MAST.

20u: 8 euro, 7 euro voor Masereelfonds-leden, 3 euro voor -25-jarigen

inschrijven via brugge@masereelfonds.be en betalen op rekening BE91 8917 5406 5276 van Masereelfonds Brugge


Partner

Masereelfonds Brugge

Zonder water geen groen - fietstocht

©️ Jan Darthet - Stad Brugge

GEANNULEERD

vrijdag 6 oktober / 14u-16u

Samen met stadshydrologe Eva Gheselle fiets je in en rond Brugge langs enkele van de nieuwe groene pleintjes en kleine groene hoekjes en markante fenomenen die raken aan waterkwaliteit en waterkwantiteit.


Breng een goed uitgeruste fiets mee en voorzie aangepaste kledij.



Partners

Stad Brugge


zaterdag 7 oktober / 12u-19u

Closet sale - tweedehands kledijbeurs

Ben je nog opzoek naar die ene vintage jurk, heb je nood aan nieuwe schoenen en wil je graag je ecologische voetafdruk verminderen?

Kom snuffelen tussen tweedehands jassen, rokken, shirts, broeken, juwelen, etc. De prijzen zullen betaalbaar zijn, dus dit is de ideale gelegenheid om jouw garderobe aan te vullen, zonder gloednieuwe kleren te kopen.

Breng gerust familie en vrienden mee. Je hoeft zeker niets te kopen. Je kan ook gewoon de sfeer komen opsnuiven. De bar is open!

Na de closet sale kan er nog worden genoten van een gratis optreden in de concertzaal.

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / gratis



Partners

Snuffel Hostel en COSH!


©️ Creative Commons

zaterdag 7 oktober / 13u - 18U

Cacao Take Over - Week van de Fair Trade

Vier met ons 15 jaar Fair Trade Stad Brugge en 5 jaar heerlijk duurzame 'Sjokla' chocolade! Stap aan boord van onze chocolade-safari-bus en ontdek de verborgen verhalen achter jouw favoriete lekkernij.

Proef en werk met eerlijke chocolade tijdens onze heerlijke chocolade tastings en kookbattle en laat je verrassen door de rijke smaken die eerlijke handel met zich meebrengt. Test je kennis tijdens de cacao quiz en duik in een meeslepende chocolade escape room, waar je samen met vrienden en familie raadsels oplost om de geheimen van de cacao-industrie te ontrafelen!


Laat je meevoeren door de vrolijke deuntjes van jongerenradio Villa Bota, die de sfeer zullen versterken met geweldige muziek en prikkelende interviews over chocolade en eerlijke handel.


Mis deze unieke kans niet om deel te nemen aan workshops, gesprekken en activiteiten die je bewust maken van de impact van jouw keuzes als consument. Samen kunnen we een verschil maken voor boeren en producenten wereldwijd en tegelijkertijd genieten van heerlijke chocolade!

©️ Stad Brugge

Praktisch

Markt, Brugge / gratis

inschrijven


Partners

Lokaal Mondiaal


zaterdag 7, zondag 8, zaterdag 14 en zondag 15 oktober / 10u-17u

Duurzame stadsGuerrilla - bouw mee (14 tot 18 jaar)


Ben je een klimaatbewuste jongere (regio Brugge) tussen 14 en 18 jaar? Heb je zin om mee positieve impact te creëren en burgers alert te maken van enkele maatschappelijke uitdagingen? Samen bedenken en bouwen we een installatie en plaatsen die Guerrilla-stijl in de openbare ruimte.


Er is een ontwerpmoment tussen 21/08 en 31/08 ( datum en locatie worden nog afgesproken met de jongeren zelf) in de Mind and Makerspace en we voorzien 2 bouwweekends (7 en 8 oktober en 14 en 15 oktober) op de site van House ofTime.



In opdracht van VLAIO, via de Howest (Mind-and-Makerspace) en samen met House of Time.

©️ Howest

Praktisch

MaM Pop-up, Rijselstraat 3a, Brugge en House of Time, Komvest 45, Brugge / gratis / 14 tot 18 jaar

inschrijven t.e.m. het laatste bouwweekend via https://mindandmakerspace.com/.


Partners

Howest, MaM en House of Time


zondag 8 oktober / 10u30

Utama - film

De hoogbejaarde Virginio woont samen met zijn vrouw Sisa op de immense hoogvlakte van de Andes. Hij zorgt voor de kudde lama’s en zij zorgt voor het water dat elke dag uit een put gehaald moet worden. Maar door de mondiale klimaatveranderingen duren de droogteperiodes steeds langer en is water bijgevolg steeds moeilijker te verkrijgen. Hoe lang nog kunnen ze in deze dorre woestenij (over)leven? ‘Utama’ is een eenvoudige film over tradities en verschillende levenscycli die met de natuur vervlochten zijn. Vooral door de prachtige beeldtaal laat dit universeel verhaal een diepe indruk na.


Na de film wordt ook nog een opgenomen Q&A met de regisseur vertoond.

©️Mooov

Praktisch

Ciné Lumière, Sint-Jakobsstraat 36, Brugge / 11,5 euro (standaardprijs)

inschrijven


Partners

Ciné Lumière en Mooov


zondag 8 oktober / 15u-16u30

Natuurlijke kustbescherming tegen zeespiegelstijging - wandeling


Spontane duinvorming is de ideale bescherming van de kust tegen zeespiegelstijging door de opwarming van de aarde.

Op het strand van Zeebrugge zien we het gebeuren: door het weglaten van machinale strandreiniging blijven natuurlijke aanspoelsels liggen. De aanwezige zaden komen tot ontkieming en zo ontstaan kleine duintjes. Ze worden groter en vormen een ideaal buffer tegen het oprukkende water. Ondertussen houden ze ook de steeds schaarser wordende zaadvoorraad op peil.

Samenwerken met de natuur is dus op lange termijn goedkoper en efficiënter dan het bouwen van harde infrastructuur. Het zicht op zee wordt dus zicht op de prachtige duinen, toch beter dan op een metershoge muur op de dijk.

©️ Francis Kerckhof

Praktisch

parking bij station van Zeebrugge Strand / gratis 

Je hoeft niet in te schrijven.


Partners

Natuurpunt Brugge


Doorlopend - Gratis

Klimaatcartoons - expo

Unieke tentoonstelling met oud en recent werk over het klimaat met werk van Marec, Lectrr, Kamagurka, Herr Seele, Zaza, Karl Meersman, Johan, Kim, Steve, Gal, Kanar, Sondron, Cost, Kroll en Quirit.

12u - 19u

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge

Masereelfonds Brugge

Klimaatling - docu

Welke impact heeft klimaatverandering op het dagelijks bestaan van mensen? 6 getuigenissen te bekijken in een cinébox.

12u - 19u

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge

Masereelfonds Brugge

Bookfaces - expo

Welke klimaatboeken zijn de moeite waard om te lezen? KLIMAX-partners geven tips!

Te zien in Hoofdbibliotheek Biekorf, bibliotheken Daverlo (Assebroek), De Zorge (Sint-Kruis), Xaverianen (Sint-Michiels) en Sint-Andries, in Snuffel en het Klimaatpunt in het Huis van de Bruggeling. 

Bekijk hier de adressen en openingsuren:

https://brugge.bibliotheek.be/adres-en-openingsuren

en

https://www.brugge.be/huisvandebruggeling

Mobiele geefpunten

Een tweede leven voor je textiel, huisraad, elektro, boeken en speelgoed? Deponeer spullen in een mobiel geefpunt van Kringwinkel 't rad.

De mobiele geefpunten staan in de bibliotheken De Zorge (Sint-Kruis), Xaverianen (Sint-Michiels), Daverlo (Assebroek) en de Biekorf (centrum). Bekijk hier de adressen en openingsuren:

https://brugge.bibliotheek.be/adres-en-openingsuren

maandag 9 oktober / 19u30-22u

Fietsbeleid heeft nood aan visie, lef en participatie


©️ Jeroen Broeckx

Fietsbeleid is zoveel meer dan het aanleggen van veilige en comfortabele fietspaden. Voor de opmaak van de visie, de ambities en concrete maatregelen is participatie van groot belang. Het uitrollen op het terrein vergt dan weer politieke moed en lef.

Een hoger fietsgebruik heeft op zich al een positieve impact op de klimaatverandering. Maar de fietsinfrastructuur kan ook inherent bijdragen aan klimaatmitigatie en -adaptatie.

Via praktijkervaringen en best practices krijgen we een beter inzicht in het waarom, hoe en wat van fietsbeleid.

Patrick D’haese heeft jarenlange ervaring in mobiliteitsbeleid met een bijzondere passie voor fietsbeleid. Hij zat aan alle kanten van de mobiliteitstafel als voormalig directeur van de Fietsersbond en kabinetsraadgever van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / gratis 

inschrijven


Partner

Fietsersbond Brugge


maandag 9 oktober / 19u30-20u30

Zon op jouw dak - infosessie CoopBewust


Zonnepanelen op jouw dak? Goed idee, maar hoe begin je daar aan? Met het project ‘CoopBewust’ streeft energiecoöperatie CoopStroom ernaar burgers van planning tot implementatie te ontzorgen rond zonnepanelen zodat de keuze helder en eenvoudig wordt.

Ontdek tijdens deze infosessie alles wat je moet weten en krijg toelichting door schepen van klimaat Minou Esquenet over de nieuwe regeling rond vergunningen in Brugge.

Laat je bovendien gratis adviseren op maat.

Toegankelijk voor alle Bruggelingen, ook niet coöperanten.

Samen gaan we voor 100% hernieuwbare energie in Brugge!

©️ Coopstroom cvba

Praktisch

De Dijk, Blankenbergse Steenweg 221, Brugge / gratis

inschrijven


Partners

Coopstroom cvba ism Stad Brugge


dinsdag 10 oktober / 19u-22u

Open netwerkmoment BruggeNaarMorgen

De doelstellingen van het Klimaatplan BruggeNaarMorgen kunnen we enkel realiseren als alle Bruggelingen, ondernemingen en organisaties samenwerken. De stad Brugge organiseert in samenwerking met De Republiek en het Europacollege Brugge een Open netwerkavond.


Kom meer te weten over het Europese klimaatbeleid en het belang van lokale actie. Er wordt ook een stand van zaken gegeven ivm de Brugse klimaatdoelen en we gaan in kleine groepen in gesprek om te zien hoe we Brugse klimaatacties verder kunnen opschalen.

©️ BruggeNaarMorgen

Praktisch

Europacollege, Verversdijk 16, Brugge / gratis

inschrijven


Partners

Stad Brugge, de Republiek en Europacollege Brugge


dinsdag 10 oktober / 20u-22u

Wetenschapscafé: Van meer naar beter - Ideeën voor een nieuwe economie

Klimaatopwarming, groeiende ongelijkheid, toenemende bore- en burnouts, technologische (r)evoluties, druk op de lokale handelaars zijn allemaal elementen waardoor de roep om ingrijpende verandering van het economisch systeem en de bredere maatschappij steeds luider klinkt.

Maar we willen natuurlijk ookonze verworvenheden niet loslaten. De voordelen van het huidige systeem zijn te talrijk om zomaar weg te gooien.

Misschien moeten we dus niet werken aan een vervanging of radicale omgooi van het huidige systeem, maar moeten we eerder kansen geven aan een complementair systeem dat van onderuit mogelijkheden creëert die met het bestaande systeem ondenkbaar zijn en dat tegelijk de sociale problemen en de klimaatcrisis aanpakt.


Hoe haalbaar zijn aanpassingen aan ons huidig economisch systeem? Wat zijn de grote pijnpunten? Waar zitten hefbomen voor verandering? Hoe realistisch is het om alternatieve of complementaire economische systemen op te zetten?

Al deze vragen en meer behandelen we in dit wetenschapscafé.


Sprekers zijn Jonas Van Lancker (Lector Netwerkeconomie Howest) en Sander Van Parijs (Muntuit). De moderator is Joppe Massant (Klimaatactivist & Groen Brugge).

©️Howest

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / gratis

Je hoeft niet in te schrijven.


Partners

Snuffel en Howest


woensdag 11 oktober / 14u-17u30

Toekomstcontract - project voor lln van het 5de en 6de leerjaar

Grootouders voor het klimaat Brugge nodigt alle geïnteresseerde leerkrachten en grootouders uit om het uitgewerkte project 'Toekomstcontract' in de Snuffel te komen inkijken en indien gewenst ook mee te nemen. Als grootouders willen we immers samen met onze kinderen en kleinkinderen werken aan een hoopvolle toekomst voor onze planeet. Zoveel moois waar we goed willen voor zorgen.

Het 'Toekomstcontract’ nodigt uit tot 'klimaatgesprekjes' tussen grootouders en kinderen of kleinkinderen. Daarna kunnen zij beslissen om samen een of een paar voorstellen uit het contract in praktijk te brengen. We werkten dit project uit voor leerlingen van het 5de en 6deleerjaar met de steun van de Stad Brugge.
Het werd in drie Brugse pilootscholen uitgetest.


Wij zijn van 14u tot 17u30 in de Snuffel aanwezig om wat verduidelijking bij het project te geven.

Kom gerust langs, de koffie zal klaar staan!

©️ Creative Commons

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / gratis

Je hoeft niet in te schrijven.


Partners

Grootouders voor het klimaat Brugge en Stad Brugge


Zonnepanelen op jouw dak? Goed idee, maar hoe begin je daar aan? Met het project ‘CoopBewust’ streeft energiecoöperatie CoopStroom ernaar burgers van planning tot implementatie te ontzorgen rond zonnepanelen zodat de keuze helder en eenvoudig wordt.

Ontdek tijdens deze infosessie alles wat je moet weten en krijg toelichting door schepen van klimaat Minou Esquenet over de nieuwe regeling rond vergunningen in Brugge.

Laat je bovendien gratis adviseren op maat.

Toegankelijk voor alle Bruggelingen, ook niet coöperanten.

Samen gaan we voor 100% hernieuwbare energie in Brugge!

woensdag 11 oktober / 20u-22u

Actieve hoop - over leven en handelen in tijden van chaos

We leven in chaotische maar ook opwindende tijden.

Hoe kunnen we ten volle leven enbewust(er) blijven handelen zonder verlamd te raken door frustratie of eenzame wanhoop?

Tijd voor inspiratie en connectie met mensen die jouw bezorgdheid delen! Connecteer terug met jouw persoonlijke drive en draag bij aan de ‘Grote Ommekeer’.


Deze workshop baseert zich op Joanna Macy’s (USA) bestseller ‘Actieve Hoop’. De methodiek steunt op 40 jaar ervaring, wetenschappelijke inzichten zoals systeemtheorie, ecopsychologie en gedragswetenschappen. Maar ook op oude wijsheidstradities uit alle windrichtingen.

©️  Peg Hunter

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / vrije bijdrage

inschrijven


Partners

Actieve Hoop


woensdag 11 oktober / 19u-21u30

Voedselautonomie - workshop linoprint

©️ MaM

Ontdek de magie van linografie in een inspirerende workshop rond voedsel autonomie!

Word jij wel warm van duurzaamheid en voeding? Ben je nieuwsgierig naar printmaking en linografie in het bijzonder? Dan is deze workshop iets voor jou!


Je ontdekt hoe je lino kan gebruiken als medium om op basis van je persoonlijke ervaringen en herinneringen een inspirerende boodschap te brengen rond topics zoals duurzame landbouw, lokale voedselvoorziening en zelfvoorziening.

Je creëert je eigen individuele lino-print én draagt bij aan een gezamenlijke poster die je na afloop digitaal ontvangt.

Het wordt een gezellige en leerrijke avond, eentje die de kracht van storytelling en linografie met elkaar verbindt.

We vertrekken voor deze workshop vanuit persoonlijke verhalen. Breng een object mee dat van waarde is of waaraan een goed verhaal vast hangt en dat met voeding te maken heeft (geuren, smaken, bewaren....)
De workshop zal in het Engels en Nederlands begeleid worden. Sophia heeft namelijk het Engels als moedertaal, maar kan ondertussen ook al een stevig woordje Nederlands.

Dankzij Foodwave zullen er ook drank en hapjes aanwezig zijn tijdens de workshop!


Praktisch

MaM Pop-up, Rijselstraat 3A, Sint-Michiels / 23 euro

inschrijven


Partners

Howest, Mind and Makerspace en Foodwave Brugge

donderdag 12 oktober / 19u-21u

Ecologisch en energiezuinig (ver)bouwen

©️ Kris Bruneel


We kunnen allen zelf een steentje (steen?) bijdragen aan de CO2-reductie door ons huis ecologisch en energiezuinig te (ver)bouwen.

Hoe beginnen we er aan, welke stappen kunnen we (nog) zetten, wat zijn prioriteiten? Isoleren, verwarmen, verkoelen, welke energiebron, welke ecologische materialen, waterverbruik… Vele vragen! (en wellicht heb jij er zelf nog meer).


Kris Bruneel, bouw- en energiedeskundige met 20 jaar ervaring, leidt ons doorheen al die onderwerpen en helpt ons (verder) op weg naar een klimaatvriendelijke woning. https://www.bbouwadvies.be/huizendokter

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / 8 euro, 5 euro voor Velt-leden

inschrijven


Partners

Velt Brugge en Grootouders voor het klimaat Brugge

donderdag 12, vrijdag 13 oktober én donderdag 19 oktober / 19u-21u

Op verkenning in plantaardig Brugge


Plantaardig leven – het is goed voor je lichaam én de planeet. Gids Tash (Vegan in Bruges) neemt ons op sleeptouw langs hippe adresjes en interessante winkeltjes.

Een wandeling met tips én proevertjes rond een plantaardige levensstijl. De plaatsen zijn beperkt dus wees er snel bij!


De wandeling start op het Muntplein en eindigt in de Hauwerstraat.


!! De wandelingen op donderdag 12 okt en vrijdag 13 oktober zijn ondertussen volzet. De wandeling wordt hernomen op donderdag 19 oktober.!!


Praktisch

Muntplein, Brugge / gratis

inschrijven via 050 33 59 75 of brugge@demens.nu


Partners

huisvandeMens

©️ huisvandeMens

vrijdag 13 oktober / 19u30-21u30

De klimaatbestendige tuin


Wat kun je doen om een mooie, gezonde een aangename tuin te hebben ondanks hitte, droogte en stortbuien?


Tuincoach Katrien Deroey en Domien Van Dijck, medewerker van Regionaal Landschap Houtland en Polders, bespreken hoe plantenkeuze, onderhoud en aanleg je tuin weerbaarder maken tegen deze klimaatuitdagingen. Vaarwel kunstgras!

Ook tonen ze hoe je verkoeling brengt in je tuin en het dierenleven een handje helpt. Met eenvoudige aanpassingen creëer je zo een groene oase voor jezelf en de dieren in je tuin. Elke deelnemer kan een gratis klimaatbestendige plant kiezen.

©️ RLHP vzw

Praktisch

Xaverianen, Xaverianenstraat 13/002, Sint-Michiels / 5 euro

inschrijven


Partners

Bibliotheek Brugge, Regionaal Landschap Houtland en Polders vzw, Tuincoaches Brugge, Stad Brugge

zaterdag 14 oktober / 14u-17u

Repair Café

©️ Repair Café Brugge


Wat doe je met een toestel met kapotte stekker? Met een broodrooster die hapert? Of met een jas met een rits die niet meer sluit?

Weggooien? Mooi niet! Kom naar het Repair Café en geef je spullen een tweede leven.

Je vindt er het nodige materiaal én deskundige hulp om je kapotte spullen - in de mate van het mogelijke - te fiksen.

Kledij, elektrische apparaten, computers, speelgoed, fietsen ... breng het mee voor een herstelbeurt in een gezellige, ontspannen sfeer.

Praktisch

Kringwinkel 't rad, Dirk Martensstraat 15, Sint-Andries / gratis

Je hoeft niet te schrijven.


Partners

Kringwinkel 't rad en Repair Café Brugge

zaterdag 14 oktober / 12u-18u

Ontdek coöperatieve groene stroom in Brugge

©️ Coopstroom cvba


Wat is dat nu eigenlijk, een energiecoöperatie? En hoe kan zij ons beschutten tegen de exploderende energieprijzen?

Kom het ontdekken in Snuffel Hostel en maak kennis met energiecoöperatie CoopStroom uit Brugge.

Ontdek hoe we samen met burgers lokaal zon en wind oogsten zodat energieprijzenbetaalbaar blijven.

Op onze infomarkt kom je alles te weten, terwijl de kinderen via interactieve spelletjes rond wind en zon op een speelse manier kunnen kennismaken met onze werking.

Wil je graag eens een testrit maken met één van onze elektrische deelwagens of liever een infosessie bijwonen rond onze samenaankoop van zonnepanelen? Het kan allemaal!

Praktisch

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge / gratis

- infomarkt van 12u tot 18u

- infosessies van 13u30-14u15, van 15u-15u45 en van 16u30-17u15

Inschrijven voor de infosessies kan via https://bit.ly/3NBfs4F.

De infomarkt is doorlopend te bezoeken.


Partners

Coopstroom cvba ism Stad Brugge

maandag 16 oktober / 18u30 - 20u30

Info- en brainstormavond (collectieve) wijkrenovatie


Wil jij ook je wijk en woning klimaatbestendig, gezond en energiezuinig maken? Hoe kan het op een haalbare en eventueel collectieve manier?


Kom naar onze brainstormavond, begeleid door een expert van Renoseec . We delen informatie en ervaringen en je gaat ongetwijfeld met nieuwe tips naar huis!


Met gratis infosessie van Coopbewust over het plaatsen van zonnepanelen.

Praktisch

Gemeenschapshuis, Marktplein 12, Zeebrugge  / gratis

maaltijd inbegrepen

inschrijven via peter.daubioul@zeebrugge.be


Partners

Gebiedswerking Zeebrugge, Renoseec en Coopstroom

©️ Renoseec

Doorlopend - Gratis

Klimaatcartoons - expo

Unieke tentoonstelling met oud en recent werk over het klimaat met werk van Marec, Lectrr, Kamagurka, Herr Seele, Zaza, Karl Meersman, Johan, Kim, Steve, Gal, Kanar, Sondron, Cost, Kroll en Quirit.

12u - 19u

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge

Masereelfonds Brugge

Klimaatling - docu

Welke impact heeft klimaatverandering op het dagelijks bestaan van mensen? 6 getuigenissen te bekijken in een cinébox.

12u - 19u

Snuffel, Ezelstraat 42, Brugge

Masereelfonds Brugge


Bookfaces - expo

Welke klimaatboeken zijn de moeite waard om te lezen? KLIMAX-partners geven tips!

Te zien in Hoofdbibliotheek Biekorf, bibliotheken Daverlo (Assebroek), De Zorge (Sint-Kruis), Xaverianen (Sint-Michiels) en Sint-Andries, in Snuffel en het Klimaatpunt in het Huis van de Bruggeling. 

Bekijk hier de adressen en openingsuren:

https://brugge.bibliotheek.be/adres-en-openingsuren

en

https://www.brugge.be/huisvandebruggeling

Mobiele geefpunten

Een tweede leven voor je textiel, huisraad, elektro, boeken en speelgoed? Deponeer spullen in een mobiel geefpunt van Kringwinkel 't rad.

De mobiele geefpunten staan in de bibliotheken De Zorge (Sint-Kruis), Xaverianen (Sint-Michiels), Daverlo (Assebroek) en de Biekorf (centrum). Bekijk hier de adressen en openingsuren:

https://brugge.bibliotheek.be/adres-en-openingsuren